OVER HAAR WERK
DETAILS WERK
Els beheerst verscheidene technieken:

  • Beeldhouwen: brons, gips, klei, was, natuursteen.
  • Medailleren: brons, gips, terracotta.
  • Schilderen: aquarel, gouache, olieverf.
  • Tekenen: inkt, krijt, pastel, potlood.

Ze werkt zowel in opdracht als autonoom.

OVER DE KUNSTENAAR
Els van Rees – Burger werd in Den Haag geboren en volgde tussen 1964 en 1967 de opleiding tot beeldend kunstenaar, afdeling beeldhouwen, aan de Koninklijke Academie aldaar.
In september 1967 gaf ze er de voorkeur aan om die opleiding aan de Rotterdamse Kunstacademie (Arie Teeuwisse) te vervolgen; in juni 1969 ontving ze daar het einddiploma.
Tussen 1969 en 1973 volgde ze de beeldhouwopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (Piet Esser en Paul Grégoire).
Met het beeld “Het lessen van de dorst” won ze de Prix de Rome 1973 voor Vrije Beeldhouwkunst, bestaande uit de gouden erepenning en de eraan verbonden jaargelden. Die stelden haar in 1974 onder meer in staat enige tijd in Toscane te verblijven.

Gedurende de tweede helft van de jaren zeventig nam ze deel aan enkele groepsexposities. In de volgende twee decennia werkte ze aan opdrachten van klein formaat (portret en penning) of vrij beeldhouwwerk en besteedde ze in toenemende mate tijd aan schilderen in diverse technieken.
Gedurende 1999-2000, tijdens een eerste verblijf in Princeton (NJ), volgde ze schilderlessen aan de Arts Council aldaar (Helen Bailey).
Tussen 2005 en 2007 genoot ze aan diezelfde Arts Council de lessen “Portret in olieverf” bij Gregory Perkel, en “Landschap aquarel” bij Janet Waronker.


Exposities:

  • Overzichtsexpositie Wedstrijd Prix de Rome 1973 Vrije Schilderkunst/Vrije Beeldhouwkunst, Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam, december 1973.
  • Groepsexpositie 1977-1978, Atelier Biltstraat 156 Utrecht (o.a. met voormalige klasgenoten van de Rijksacademie: Pépé Grégoire, Geer Steyn, Tony van de Vorst).
  • “Brons hout en steen”, Hedendaagse Nederlandse Beeldhouwers in het Zeister Slot, 1976.
  • “Nederland waterland”, kasteel de Zwaluwenburg, Elburg, maart-april 1978.